Cultura

L’església parroquial està dedicada a sant Martí. Es va construir entre el 1701 i el 1705, amb estil neoclàssic. Té planta de creu llatina i disposa de tres naus amb creuer. A la façana hi ha una imatge de sant Martí de Tours. L’església té un campanar inacabat de planta quadrada. Tot i que va patir grans desperfectes durant la Guerra Civil, conserva encara un retaule barroc del 1745. Altafulla celebra la seva festa major l’11 de novembre, la festivitat de Sant Martí.

El castell d’Altafulla es troba en molt bon estat de conservació, ja que va ser reconstruït a partir d’uns plànols del segle XV. És un edifici en forma de polígon irregular amb aspecte de fortalesa. Encara que l’interior s’ha canviat diverses vegades, conserva el pati original i una galeria renaixentista. Actualment, l’estructura urbana medieval es pot resseguir a través del nucli urbà antic, conegut com la Vila Closa, un nom que al•ludeix al recinte emmurallat.

Aquest indret està marcat pels carrers amb pendent o amb certes curiositats, com ara el passatge de Santa Teresa o l’església parroquial de Sant Martí. Tot aquest conjunt medieval, amb façanes de cases senyorials edificades al segle XVIII, juntament amb les seves places, donen a l’indret la tranquil•litat i l’elegància que han fet que aquesta localitat mereixi el nomenament de bé d’interès nacional, i que hagi estat declarada conjunt historicoartístic per la Generalitat el 1998.

Als afores del poble es troba l’ermita de Sant Antoni. Es va construir el 1717 gràcies a les donacions realitzades, principalment, per Baltasar Rabassa, un pescador del poble. Com que no es disposava de diners per acabar l’obra, els pescadors es van comprometre a donar la setena part de les seves captures fins que l’ermita no estigués acabada.

A la zona coneguda com els Munts es troben les restes d’una vil•la romana. Les excavacions es van iniciar el 1967, i s’hi han trobat nombroses peces que es conserven al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Entre aquestes peces hi ha algunes estàtues de marbre.